Mick Jagger o drogách

Nezávislosť č. 3/98

Mick Jagger, vedúca osobnosť legendárnej skupiny Rolling Stones, v jednom z rozhovorov na otázky týkajúce sa problematiky drog, otvorene povedal :

OTÁZKA: Aké to bolo, keď bol Keith (jeden z členov skupiny) na heroíne? Ako ste to zvládali?
JAGGER: nehovorí sa mi ľahko o problémoch, ktoré majú s drogami iní. Keby chcel o tom hovoriť Keith sám, dobre, môže si hovoriť, čo chce . Napríklad Elton John hovoril v televízii o svojich s bulímiou. Ale nechcite odo mňa, aby som o jeho bulímii hovoril ja, rovnako ako nebudem hovoriť o Keithových problémoch s drogami.
Ako som to zvládal? No, zle. Nie je to veru ľahké. Dohodnúť sa s drogovo závislými nie je nikdy ľahké. Ak beriete drogy všetci, myslím rovnaké drogy, je to ľahšie. Ale kto berie heroín, myslí na heroín viac než na čokoľvek iné. To platí o väčšine drog. Ak ste závislí od nejakej ťažkej návykovej substancie, myslíte len na tú drogu, všetko ostatné je vedľajšie. Môžete sa síce usilovať , aby všetko ostatné fungovalo, ale droga je na prvom mieste.

OTÁZKA: Ako ovplyvnil jeho drogový návyk skupinu?
JAGGER: myslím, že ľudia, ktorí berú drogy len občas, sú skvelí. Nevidím v tom nič zlé. Ale ak v tom idete stále, nikdy z vás nevypadnú také dobré veci, akých by ste boli inak schopný. Možno to znie puritánsky, ale to je moja skúsenosť. Môžete vymyslieť kopu dobrých vecí, ale trvá vám to strašne dlho.

OTÁZKA : Aký vplyv mali na skupinu tieto drogové výpadky? Museli ste vo vašom vzájomnom vzťahu zohľadniť jeho návyk? Drogovo závislí zvyčajne nie sú schopní zvládnuť nič.
JAGGER: Osobnosť ľudí sa so závislosťou od alkoholu alebo drog značne mení. Keď bol Keith na heroíne, pacovalo sa s ním ťažko. Bol stále tvorivý, ale všetko mu trvalo dlho. Navyše všetci ostatní brali drogy a tiež sme strašne pili. Každého to nejako poznamenalo. Ale nikdy som o tom s Keithom nehovoril. Takže nemám predstavu, čo cíti.

OTÁZKA: Vy ste s ním o drogách nikdy nehovorili?
JAGGER: Nie. Všetko mám z druhej ruky. Hovorím Vám niečo, čo som možno čítal v nejakom časopise.

OTÁZKA: Aký s ním máte vzťah dnes?
JAGGER: V súčasnosti máme veľmi dobrý vzťah. Ale je to iné, ako keď sme mali päť, ako keď sme mali dvadsať, a úplne iné, ako keď sme mali tridsať. Vídame sa každý deň, každý deň spievame. Ale nie je to také, ako keď sme mali dvadsať a bývali sme v jednej izbe.

Spracovala: I.Sz. pre „Nezávislosť“